Κρυπτονομίσματα

Το Κρυπτονόμισμα είναι μία peer-to-peer αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος η οποία βασίζεται πάνω στις αρχές της κρυπτογραφίας για την διασφάλιση του δικτύου και την επαλήθευση των συναλλαγών. Δεν έχει φυσική υπόσταση. Δεν μπορεί κάποιος να αγγίξει ένα Κρυπτονόμισμα ή να το κρατήσει στα χέρια του. Πρόκειται απλά για μια λογιστική εγγραφή στο Internet (ή καλύτερα στο Blockchain που είναι το δίκτυο στο οποίο υπάρχει και συναλλάσσεται το Κρυπτονόμισμα).

Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα κάνουν χρήση μιας Κατανεμημένης Βάσης Δεδομένων ως τον πυλώνα του συστήματος τους, το επονομαζόμενο Blockchain. Το bitcoin που παρουσιάστηκε το 2009, έγινε το πρώτο επιτυχημένο αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα. Λόγω της ανοικτής φύσης του λογισμικού του, επετράπη σε πολλούς προγραμματιστές να πειραματιστούν με τον κώδικά του και να τον τροποποιήσουν (forking). Έκτοτε δημιουργήθηκε μια πληθώρα νέων κρυπτονομισμάτων στα οποία έχουν γίνει προσπάθειες για να βελτιωθούν ή και να προστεθούν λειτουργίες όπως ταχύτερες συναλλαγές, μεγαλύτερη ανωνυμία κ.ά.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του κρυπτονομίσματος είναι ο αποκεντρωτικός χαρακτήρας του και μέσω αυτού η ανθεκτικότητά του σε κάθε μορφής προσπάθεια για έλεγχο και παρέμβαση.

Μειονεκτήματα:

  • Μεταβλητότητα της τιμής.
  • Ευθύνη της ασφάλειας των χρημάτων σας.
  • Μη αναστρέψιμες συναλλαγές.

Oλα τα κρυπτονομίσματα ενέχουν κίνδυνο, οι επίδοξοι επενδυτές καλό είναι να γνωρίζουν κάποια βασικά στοιχεία για τα συγκεκριμένα ψηφιακά νομίσματα.

  • Δεν επενδύουμε ποτέ περισσότερα από όσα αντέχουμε να χάσουμε
  • Πρέπει να λειτουργούμε με σχέδιο κι όχι παρορμητικά ή ν’ ακολουθούμε το πλήθος
  • Το συναίσθημα είναι ο χειρότερος εχθρός ενός επενδυτή
  • Ενημερωνόμαστε από πολλές και διαφορετικές πηγές πριν επενδύσουμε
  • Αν κάτι μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, το ψάχνουμε ακόμα περισσότερο
  • Έχουμε πάντα τον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων μας – Δεν αφήνουμε ποτέ μεγάλα ποσά σε ανταλλακτήρια ή υπηρεσίες τρίτων
  • Φροντίζουμε για την ασφάλεια των υπολογιστικών συστημάτων μας
  • Διατηρούμε αρχείο κωδικών καθώς και σημειώσεις

Αν κάποιος θέλει να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα, υπάρχουν πλέον αρκετά ανταλλακτήρια σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, με πιο γνωστά τα Coinbase, Bitcoin.de και BitStamp. Σε αυτά μπορεί ο καθένας να εγγραφεί, επιδεικνύοντας κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά του, και να αρχίσει να επενδύει τα ευρώ ή τα δολάριά του σε bitcoins ή σε άλλα κρυπτονομίσματα.

Τα κρυπτονομίσματα δεν τυπώνονται σαν τα πραγματικά χρήματα. Στην ουσία, «ανακαλύπτονται» μέσω της διαδικασίας του mining, όπως τον χρυσό.
Το mining είναι ενα ανοιχτό σύστημα κοινής αποδοχής, το οποίο χρησιμοποιείται για να επιβεβαιωθούν οι συναλλαγές και να καταγραφούν σε ένα δημόσιο κατάλογο που λέγεται blockchain. Το mining είναι σαν μια γιγάντια λοταρία, όπου υπολογιστές σε όλο το κόσμο συναγωνίζοντε αναμεταξύ τους, λύνοντας πολύπλοκους υπολογισμούς, και ανταμοίβοντε με κρυπτονομίσματα. Αν μερικοί υπολογιστές μπορούνε να κάνουνε τους υπολογισμούς πιό γρήγορα τότε μπορούνε να δοκιμάσουνε περισσότερες φορές την τύχη τους στο ίδιο χρονικό διάστημα. Με αυτήν την μέθοδο, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τι περιλαμβάνεται στο blockchain, ούτε να αντικαταστήσει ή αλλάξει το περιεχόμενο του. Όσοι ασχολούντε με την διαδικασία του mining, αποκαλούντε miners. Οι miners χρησιμοποιούνε ειδικό λογισμικό για να λύσουν μαθηματικά προβλήματα και λαμβάνουνε συγκεκριμένες ποσότητες κρυπτονομισμάτων σε αντάλλαγμα. Tο δίκτυο γίνετε πιο ασφαλής όσο περισσότεροι miners υπάρχουν. Το δίκτυο αυτόματα αλλάζει το επίπεδο δυσκολίας των μαθηματικών προβλημάτων, αναλόγως πόσο γρήγορα αυτά λύνοντε με την πάροδο του χρόνου.
Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι πιθανό να μην αποδώσει κέρδος παραπάνω από το κόστος του ηλεκτρισμού που θα χρησιμοποιήσετε. Εάν θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά, θα πρέπει να κάνετε αρκετή έρευνα και μελέτη πριν επενδύσετε χρήματα που μπορεί και να μην πάρετε πίσω.

Bitcoin:

Eιναι η πρώτη αποκεντρωμένη μονάδα ψηφιακού χρήματος. Δημιουργημένο από άγνωστο με όνομα Satoshi Nakamoto(ψευδόνυμο) που παραμένει άφαντος(?)μέχρι σήμερα.

Ethereum:

Το Ethereum είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα λογισμικού βασισμένη στην τεχνολογία blockchain που επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν αποκεντρωμένες εφαρμογές. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013 από τον Vitalik Buterin, ερευνητής και προγραμματιστής κρυπτονομισμάτων. Σε αντίθεση με το Bitcoin που είναι κυρίως ψηφιακό νόμισμα το Etherium είναι περισσότερο πλατφόρμα η οποία εκτελεί έξυπνα συμβόλαια κάτω απο ορισμένες απαραίτητες προϋποθέσεις. Το Etherium έχει το δικό του νόμισμα το Ether.

Litecoin:

Το Litecoin, το οποίο δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 από τον πρώην μηχανικό της Google, Charles Lee, είναι ένα πρόγραμμα λογισμικού κρυπτογράφησης και ανοιχτού λογισμικού. Το Litecoin, παρόλο που είναι εμπνευσμένο από και σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις είναι σχεδόν ταυτόσημο με το Bitcoin, έχει κάποιες τεχνικές βελτιώσεις σε σχέση με το πιο δημοφιλές αντίστοιχό του, όπως η υιοθέτηση του Segregated Witness (SegWit) και του Lightning Network.

Monero:

Το Μονέρο (XMR) είναι ανοικτού κώδικα κρυπτονόμισμα το οποίο δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2014 το οποίο είναι εστιασμένο στην ιδιωτικότητα, την αποκέντρωση και την επεκτασιμότητα. Αντίθετα με τα περισσότερα κρυπτονομίσματα είναι εκδόσεις ή αντίγραφα του bitcoin, το Μονέρο είναι βασισμένο στο πρωτόκολλο cryptonote.

 

DASH:

Το Dash είναι ένα κρυπτονόμισμα τύπου peer-to-peer ανοικτού κώδικα που προσφέρει όλα τα ίδια χαρακτηριστικά με το Bitcoin, αλλά διαθέτει επίσης προηγμένες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων συναλλαγών, των ιδιωτικών συναλλαγών. Αρχικά κυκλοφόρησε ως XCoin τον Ιανουάριο του 2014, πριν αλλάξει το όνομά της στο Darkcoin τον επόμενο μήνα. Τέλος, τον Μάρτιο του 2015, το Darkcoin μετονομάστηκε σε Dash.

NAVCOIN:

REDDCOIN:

PIVx:

WAVES:

NEM:

Το NEM είναι μια πλατφόρμα κρυπτογράφησης που ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2015.
Αναπτύχθηκε από τον Makoto Takemiya, ο οποίος έχει εμπλακεί σε μερικά εξέχοντα έργα blockchain και αποτέλεσε βασικό στοιχείο της απόφασης της Ιαπωνίας για να επιτρέψει τις συναλλαγές Bitcoin στη χώρα.Ορισμένοι αναλυτές πρότειναν ότι η αυξανόμενη δημοτικότητά του στην Ιαπωνία ήταν ένας μεγάλος παράγοντας πίσω από τα κέρδη για το 2017. Το λογισμικό blockchain NEM χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε ένα εμπορικό blockchain που ονομάζεται Mijin, το οποίο δοκιμάζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ιδιωτικές εταιρείες στην Ιαπωνία και διεθνώς.

IOTA:

Το IOTA δημιουργήθηκε το 2015 από τους David Sønstebo, Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener και Dr. Serguei Popov και εποπτεύεται από το IOTA Foundation, μια γερμανική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Η πλατφόρμα ανοιχτής προέλευσης διαφέρει από τα κυκλώματα blockchain που χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα "μπλοκ" για την καταγραφή συναλλαγών.

Ripple:

Κυκλοφόρησε το 2012, το Ripple είναι ένα σύστημα ακαθάριστου διακανονισμού σε πραγματικό χρόνο, το δίκτυο ανταλλαγής νομισμάτων και εμβασμάτων.
Ονομάζεται επίσης πρωτόκολλο συναλλαγών Ripple ή πρωτόκολλο Ripple, σκοπός του είναι να επιτρέψει ασφαλείς, άμεσες και σχεδόν ελεύθερες παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές οποιουδήποτε μεγέθους χωρίς καμία χρέωση.

 

Initial Coin Offering (ICO)

Πρόκειται για μια μέθοδο συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω διάθεσης Tokens. Ενα «ICO» αποτελεί «εργαλείο» για την απόκτηση χρηματικών μέσων, με τα οποία μελλοντικά κρυπτογραφημένα νομίσματα μπορούν να ανταλλαχθούν με τα υφιστάμενα – με άμεση ρευστοποιήσιμη αξία. Τα «ICO» εξελίχθηκαν ουσιαστικά σε απλές πλατφόρμες ψηφιακών νομισμάτων, με στόχο τη γρήγορη συλλογή χρηματικών μέσων – όπου με λίγα χρήματα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει κανείς μελλοντικές αξίες στις σημερινές τους τιμές, οπότε να αυξήσει τα κεφάλαια του.

Ανταλλακτήρια Altcoin

Changelly:: εύκολη και γρηγορη μετατροπή μεταξύ κρυπτονομισμάτων.

Anycoin Direct  ::

Mining Pools

Minergate::χρησιμοποιήστε τον υπολογιστή σας η το smart phone για να κάνετε εξόρυξη mining κρυπτονομισμάτων Monero Bytecoin DigitalNote FantomCoin Infinium-8 MonetaVerde QuazarCoin Ethereum.
Χρήσιμες εφαρμογές
Blockfolio: Διαθέσιμο για Android και iphone, το Blockfolio είναι μία εφαρμογή που μας επιτρέπει να ελέγχουμε την τιμή των νομισμάτων μας ανά πάσα στιγμή.

Delta: Εναλακτική του Blockfolio

Coinmarketcap: Coingecko : Sites που περιέχουν όλα τα διαθέσιμα cryptocurrencies. Μπορούμε να βρούμε οποιαδήποτε πληροφορία για το κάθε νόμισμα.

Litecoin (LTC) Monero (XMR) Neo Cardano (Ada) Ripple (XRP) Iota (MIOTA) Bitcoin Cash
** Θα ήταν λογικό να πούμε, συμπερασματικά, ότι η επένδυση σε ένα κρυπτονόμισμα ενέχει σημαντικό ρίσκο (πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι η επένδυση σε ένα παραδοσιακό νόμισμα), το οποίο όμως, αν αποδώσει, τότε μπορεί να αποφέρει μεγάλα κέρδη στους τολμηρούς – αλλά και τεράστιες απώλειες, αν κάτι πάει στραβά...

Comments are closed.